Sonic Commons

Sonic Commons taideprojekti pohtii kuuntelemista ja kuulumia lähtökohtanaan kuulumien yhteisyys ja yhteisöllisyys.

Simo ja Tuike Alitalo tutkivat ja pohtivat taiteellisessa työssään kuulumia, kuuntelemista ja ääniympäristöjä.

Kolmenkymmenen vuoden aikana tehdyistä kenttä-äänityksistä, installaatioista ja yhteisöllisistä kuunteluteoksista on muodostunut eräänlainen arkisto.

1990-luvulla berliiniläisen SFB radioaseman äänitaidegalleria tilasi meiltä teoksen joka kartoitti suomalaisen metsän kuulumia. Siitä alkoivat äänityksemme ja  tallentamalla kuuntelu, äänittäessä huomasimme ylilentojen määrän. Koimme että kuulumat muuttuvat vain yhteen suuntaan Рlentoliikenne lisääntyy ja sumentaa muita kuulumia.

Myöhemmin olemme olleet paikan päällä kun ääniympäristöissä on tapahtunut äkillisiä muutoksia.

Muutokset voivat olla hetkellisiä kuten Euroopan hiljaiset kaksi viikkoa Eyjafjallajökull tulivuoren purkauksen jälkeen. Tai ne voivat olla paikallisesti merkittäviä kuten malesialaisen matkustajakoneen alas ampumista seuranneet lentoreittien muutokset Euroopassa heinäkuussa 2014.

Yllättävät muutokset ja kriisit kuten tulivuorenpurkaukset, globaalit epidemiat ja erilaiset aggressiot aiheuttavat ennakoimattomia muutoksia kuulumissa ja ääniympäristöissä. 

Nämä kokemukset ovat saaneet meidät miettimään: olisiko kuulumia mahdollista myös hallita ja suunnitella? Nyt kuulumat muuttuvat kasvavan liikenteen ehdoilla tai äkillisten tapahtumien ja onnettomuuksien takia. Mitä jos hallitsisimme yhteisöllisesti sitä miltä ympäristömme kuulostaa. Voisiko kuulumia suunnitella ja yhdessä päättää mitä haluamme kuulla Рvaikkapa pihalla tai puistossa istuessamme.